Hud- och massageterapeut utbildning – 60 veckor-Stockholm

Drömmer du om att bli certifierad och utbildad hudterapeut, eller vill du kanske arbeta med massage och hudvårdsbehandlingar? Utbilda dig inom massage, spa och hudvård på YHHS massageterapeut och hudterapeututbildning i Stockholm. Ansök till en av våra populära utbildningar redan idag!

Hud- och massageterapeut

– Utbildningen för dig som vill hjälpa människor

En framtid som massör passar dig som gillar att hjälpa andra människor bli av med smärta, eller dig som vill unna människor avkoppling. I vår hud- och massageterapeututbildning får du fördjupade kunskaper om skelett, leder och muskler.

Du lär dig kombinera massage, palpationsteknink och muskeltöjningar i friskvårdande och förebyggande syfte. Du lär dig givetvis också allt du behöver för att kunna arbeta som hudterapeut. Vår Hud-och massageutbildning i Stockholm sträcker sig över 60 veckor  och är studier på heltid och är en yrkeshögskoleuybildning.

Efter avslutad examen har du möjlighet att få CIDESCO-diplom, bli auktoriserad hudterapeut och certifierad massör. Den här kombinationen är en eftertraktad kompetensnivå på arbetsmarknaden. Kraven för dessa certifieringar är skilda från yrkeshögskoleexamen.

Kvinna får ryggmassage | YHHS Massageutbildning

YH-utbildning

 • 20 platser
 • 19 augusti 2024
 • Januari 2025

Behörighet
Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier vilket innebär gymnasieexamen eller motsvarande + särskilda behörigheter

Särskilda behörighet:

 • Svenska 2
 • Naturkunskap 2
 • Idrott och hälsa 1
 • Massage 1 eller motsvarande (vi kan erbjuda preparandkurs om du saknar denna behörighet)

Kursplan – det här får du lära dig

Anatomi – rörelseorgan, 30p

Anatomi – rörelseorgan, 30p

Kursen i Anatomi – rörelseorgan omfattar en fördjupning i skelett, leder och muskler. Kursen ger kunskap om lägesterminologi, rörelseterminologi, skelettets delar, leder samt muskler vad gäller ursprung, fäste och funktioner. Kursen ger kunskap kunskaper om de vanligaste skelett-, led-, och muskelskadorna. Kursen ger förutsättningar till att motsvara de krav som ställs för Certifiering som massör via Branschrådet Svensk Massage.

Anatomi och fysiologi för hudterapeuter, 15p

Anatomi och fysiologi för hudterapeuter, 15p

Kursen ger kunskaper om människokroppens anatomi och fysiologi anpassat till hud- och kroppsvårdens yrkesområde. Kursen ger kunskap i hygien och mikrobiologi i relation till hudvårdsyrket. Kursen ger kunskap i näringsfysiologi och betydelsen av hur rätt kost och andra faktorer påverkar hälsan.

Avancerad hudvård, 20p

Avancerad hudvård, 20p

Efter fullföljd kurs skall den studerande självständigt kunna planera och genomföra avancerad hudvårdsbehandling och utföra hudanalys med fördjupad kunskap om olika hudtyper. Med fördjupade kunskaper kunna redogöra för olika terapier med aktuella produkter och apparatur som används inom den avancerade hudvårdens arbetsområde. Kunna redogöra för risker och säkerhetsaspekter vid användandet av apparatur i samband med behandlingar. Kunna uppmärksamma eventuella sjukdomar och kunna hänvisa dessa till rätt vårdform. Kunna utförligt dokumentera behandlingar. Kunna ge individuellt anpassade råd för hembehandling. Ta ansvar och visa fördjupad förståelse för arbetsplatsens utformning när det gäller: utrustning, material, ergonomi, hygien och säkerhet. Behandlingar som ingår är Lash & Browlift, Mikroneedling, RF, Mesoterapi, Mikrodermabrasion, IPL/Laser, Kemiska peels och mycket mer.

Dermatologi, 10p

Dermatologi, 10p

Kursen skall ge kunskap i dermatologi och anomalier i huden relaterat till hudterapeutens yrkesroll. Kursen ger kunskaper om UV-ljusets inverkan på människan. Kursen ger insyn om plastikkirurgi och hudsjukvårdens ansvarsomåde.

Elektroterapi, 25p

Elektroterapi, 25p

Kursen ger kunskaper om fysikaliska begrepp och terapier med apparatur som gäller inom hudvårdens arbetsområde. Kursen ger kunskap om risker och säkerhetsaspekter vid användandet av ljus, värme och elektricitet i samband med behandlingar. Kursen ger kunskap om energier med avseende på mekanik, ljud, ljus, värme, strålning och elektricitet och de grundläggande principerna inom fysik och insikter om värdet i tillämpning av elektriska behandlingar inom hudvården.

Entreprenörskap, 10p

Entreprenörskap, 10p

Kursen ger kunskap om grundläggande ekonomiska begrepp. Kursen ger kunskap om att starta och driva eget företag. Kursen ger kunskap om metoder för försäljningsteknik och betydelsen av kommunikation, personlig service och kundrelationer.

Examensarbete, 10p

Examensarbete, 10p

Kursen ger den studerande kunskap om själv kunna göra ett examensarbete med fallstudier inom hudvårdens område. Kursen ska utveckla den studerandes förmåga till samarbete problemlösning och kritiska bedömning av fakta.

Hudvård, 40p

Hudvård, 40p

Kursen ger grundläggande kunskap om hudtyper, ansiktsmassage, användande av elektroterapi, hudvårdsprodukter, makeup samt frans-och brynfärgning. Kursen ger kunskap om dokumentation av behandlingar och råd för hembehandling. Kursen ger kunskap om rätt utrustning, material, hygien och säkerhet samt vikten av att arbeta ergonomiskt. Kursen ger förutsättningar att självständigt kunna planera och genomföra hudvårdsbehandling och utföra hudanalys med fördjupad kunskap om olika hudtyper och hudtillstånd. Kursen ger förutsättningar till fördjupad kunskap inom hudvårdens arbetsområde som yrkesrollen kräver för att självständigt utföra ansiktsbehandling med variation och användande av elektroterapier och avancerade hudvårdsprodukter och utförliga råd för hembehandling. Kursen ger förutsättningar till att motsvara de krav branschen ställer på auktoriserad hudterapeut.

Hårborttagning, 20p

Hårborttagning, 20p

Kursen ger grundläggande kunskap om temporära metoder för hårborttagning och förmåga att utföra hårborttagning med olika former av vax. Kursen ger kunskap om hårets anatomi samt fysiologiska orsaker till oönskad hårväxt. Kursen ger förutsättningar att självständigt kunna planera och genomföra hårborttagning med olika former av vax samt Sugaring och utförliga råd för hembehandling. Kursen kunskap om permanenta hårborttagningsmetoder och förmåga att utföra elektrisk nålepilation. Kursen ger kunskap om borttagande av ofarliga hudanomalier och förmåga att uppmärksamma eventuella sjukdomar och kunna hänvisa dessa till rätt vårdform.

Kemi och fysik för hudterapeuter, 10p

Kemi och fysik för hudterapeuter, 10p

Efter avslutad kurs skall den studerande kunna redogöra för några för hudvården viktiga kemiska och fysikaliska begrepp. Kunna redogöra för säkerhetssymboler för kemiska produkter. Kunna redogöra för risker och säkerhetsaspekter vid användandet av ljus, värme och elektricitet i samband med behandlingar. Kunna redogöra för hudvårdens viktiga föreningar från organisk och biokemi. Kunna redogöra för egenskaper hos några för hudvården viktiga grundämnen och organiska föreningar. Kunna ange principer för hudvårdsprodukters sammansättning och framställning samt redogöra för lagar och förordningar som gäller för hudvårdsprodukter. Kunna redogöra för egenskaper hos energi med avseende på mekanik, ljud, ljus, värme, strålning och elektricitet. Kunna redogöra för de grundläggande principerna inom fysik och inse värdet i tillämpning av elektriska behandlingar inom hudvården.

Lärande i arbete, 15p

Lärande i arbete, 15p

Kursen ger kunskap om arbetslivet för hud- och massageterapeuten. Kursen förbereder den studerande på hur arbetet inom hudvårdens olika arbetsområden när det gäller behandlingar, kundrelationer, rutiner samt miljö- och kvalitetstänkande i arbetslivet och i samhället. Kursen utförs på företag utanför skolan och ger möjlighet att knyta kontakt med arbetslivet.

Make up, 5p

Make up, 5p

Efter fullföljd kurs skall den studerande självständigt kunna planera och genomföra makeup för olika kunder och tillfällen. Kunna göra färg- och formval utifrån kund och kunna utföra grundläggande korrigeringar. Kunna dokumentera utfört arbete och sammanställa detta. Självständigt kunna redogöra för olika produkter och dess effekter, innehåll och användningsområde. Kunna ge individuellt anpassade råd. Ta ansvar och visa fördjupad förståelse för arbetsplatsens utformning när det gäller: utrustning, material, ergonomi, hygien och säkerhet.

Manikyr och pedikyr, 20p

Manikyr och pedikyr, 20p

Efter avslutad kurs skall den studerande självständigt och med fördjupad kunskap kunna planera, utvärdera och utföra manikyr och pedikyr med massage och lackning av naglar. Med fördjupade kunskap utförligt kunna dokumentera behandlingar och utföra manikyr och pedikyr anpassad för nagelns och handens anatomi och fysiologi. Med säkerhet och på ett självständigt vis använda och sköta utrustning och instrument från ett säkerhets- och hygieniskt perspektiv. Kunna använda olika material, kosmetiska produkter och receptfria läkemedel samt redogöra för dess användningsområden, verkan och eventuella risker. Ta ansvar och visa fördjupad förståelse för arbetsplatsens utformning när det gäller: utrustning, material, ergonomi, hygien och säkerhet.

Massage, 10p

Massage, 10p

Kursen ger kunskap i massagens historik, nervsystemets grundläggande uppbyggnad vad gäller anatomi och funktion, teoretiska modeller och fysiologiska mekanismer för effekter av massage, indikationer och kontraindikationer för massage. Kursen ger förmåga att utföra imassagegreppen som ingår i klassisk massage. Kursen ger förutsättningar till att motsvara de krav som ställs för Certifiering som massör via Branschrådet Svensk Massage.

Salongspraktik, 40p

Salongspraktik, 40p

Kursen ger den studerande möjlighet till delaktighet i sin egen kunskapsutveckling och förutsättningar att få behandlingsvana, utveckla god hantverksteknik, kundservice och ansvarsfullt yrkesutövande i en hållbar yrkesmässig miljö. Kursen ger möjlighet att utveckla god säljteknik och kommunikation med kunder, att utveckla självständigt arbete och samarbete i grupp. Kursen ger förutsättningar att få kunskap om hudterapeutyrkets etiska och moraliska riktlinjer.

Spa, 10p

Spa, 10p

Kurs ger kunskap om grundläggande spabehandlingar och förmåga utföra olika typer av kroppspeelingar och inpackningar.

Stretching, 10p

Stretching, 10p

Kursen ger kunskap om nervsystemets funktion med bäring på muskelspänningar av akut och kronisk karaktär med eller utan påverkan på maximal rörlighet (ROM) och cirkulation samt på olika möjligheter att med hjälp av stretching åtgärda dessa muskelspänningar och eventuell nedsatt rörlighet/funktion. Kursen ger kunskap om att kunna redogöra för olika strechtekniker, såväl dynamiska som statiska men med fokus på PNF-tekniker, indikationer och kontraindikationer. Kursen ger förutsättningar till att motsvara de krav som ställs för Certifiering som massör via Branschrådet Svensk Massage.

Ditt drömyrke väntar!

Är du redo för studier till ett framtidsyrke som leder till arbete direkt efter examen? Se vad tidigare YHHS elever har att säga om vår massage- och hudterapeututbildning i Stockholm.

Linnea Wagnas tog examen i juni 2013 | YHHS
Rebecca Kyrk Berattar Om Utbildningen pa YHHS

Några ord från branschen och tidigare studerande

Kunskap är makt och efter att ha besökt flera andra skolor och näst intill ’’intervjuat erfarna Hudterapeuter så var YHHS ett självklart val. Praktiken och spa utbildningen kändes unik för skolan
Kayo Shekoni
Tidigare studerande
Att jag aktivt väljer att anställa tidigare elever från YHHS är på grund av den höga kvalitetén på den teoretiska och praktiska delen. Jag vet att kunskapen finns inarbetad från grunden och då blir vidareutbildningarna lättare
Therese Mathisen
Spa By Us
Utbildningen höll ett högt tempo och är omfattande vilket jag uppskattade. Mycket självstudier och eget driv krävs för att kunna tillgodo göra sig all viktig information man får.
Annica Forsgren
Skincity och tidigare elev
För mig är det en enorm kvalitetsstämpel när det står i deras CV att de gått denna skola och eftersom att jag aldrig blivit beskviken när jag anställt en hud/spaterapeut därifrån känner jag mig helt trygg
Claudia Lapanowska
Behandlingschef, Sturebadet

Från ansökan till antagning

Grundläggande behörighet

 • Du behöver uppvisa en gymnasieexamen eller motsvarande, som kan vara:
 • Gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
 • Ha en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven för gymnasieexamen
 • Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
 • Reell kompetens

Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen. Du kan ha förvärvat kunskaper från arbete, föreningsverksamhet eller från andra kurser och fått erfarenhet på annat sätt än formella vägar. Du kan då söka reell kompetens och vi gör en bedömning om du har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildning.

 • Kunskaper i svenska

Om du har ett annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska måste du ha de kunskaper i svenska som behövs för att du ska kunna klara av utbildningen. Sökande som läst sin gymnasiekompetens i Sverige har läst kurserna Svenska 1 (SVESVE01) eller Svenska som andraspråk 1 (SVASVA01) eller motsvarande i sin gymnasieutbildning.

Särskilda behörighetskrav

 • Idrott och hälsa A
 • Naturkunskap 2
 • Svenska 2

Om du är undersköterska, sjuksköterska eller har läst medicin 1+2, eller kemi+fysik+biologi eller annat motsvarande fyller du kraven för Naturkunskap 2

 • Svenska 2 eller svenska som andraspråk 2
 • Massage 1 eller motsvarande

Ansökan sker via portalen yh-antagning.se

 • Respektive utbildning har sin egen ansökan, klicka på den kursstart du vill söka så kommer du till ansökningssidan. Ansökningsinstruktioner ges i respektive utbildnings ansökan på yh-antagning.se.
 • Ansökan till respektive kursstart stänger ca två månader före kursstart. Ev. ansökningar som kommer in efter den ordinarie stängningen behandlas som sena ger och hanteras efter i ansökningarna under ordinarie period. Vid sen ansökan antas sökande i mån av plats.
 • Kommunikationen mellan dig och skolan sker i första hand via yh-antagning.se. Var därför noga med att ha rätt kontaktuppgifter

Har kan du se en film om hur yh-antagning.se fungerar

Öppet Hus

Du är välkommen att besöka skolan när vi har öppet hus. Vi informerar om våra utbildningar, visar runt i skolans lokaler och du får möjlighet att träffa studerande som går på utbildningen.

Anmäl dig på

utbildning@yhhs.se

Adressen i Stockholm är: Evenemangsgatan 17 i Solna (mittemot Mall of Scandinavia)

Adress i Göteborg är: Anders Personsonsgatan 14, 416 64 Göteborg

I de fall det blir fler behöriga sökande än det finns platser till någon av våra utbildningar sker urvalet med särskilt prov för att rangordna våra sökanden.

När din ansökan är behandlad och du är behörig får du automatisk en inbjudan om att anmäla dig till det särskilda provet. Du måste inte delta vid särskilt prov men det minskar dina chanser att antas till utbildningen om du inte deltar.

Det särskilda provet består av tre delar. En muntlig en, en praktisk och en teoretisk. Du behöver inte förbereda dig inför provet, du kommer få instruktioner den dag provet genomförs.

Besked om antagning meddelas senast en vecka efter det särskilda provet. Du får då ett meddelande om detta på yh-antagning.se. Du behöver logga in på yh-antaging.se för att tacka ja eller nej till din erbjudna plats. Om inget svar ges inom en vecka kommer platsen erbjudas de som är placerade på reservlistan.

När du har tackat ja till erbjuden plats kommer du får mer information inför utbildningens start senast sex veckor före kursstart.

Om du av någon anledning inte kan påbörja den utbildningsplats du tackat ja till är vi tacksamma om du så snart som möjligt meddelar oss om detta via YH- antagning eller via mejl. På så sätt kan vi erbjuda platsen till personer på reservlistan.

Ansökan
Ansök till någon av våra utbildningar och ha en ny karriär inom två år!

Student och tränare på YHHS

Praktik

Praktiken hos YHHS är något som de flesta studerande ser mycket fram emot. Större delen av praktiken på vår massage- och hudterapeututbildning i Stockholm kommer du praktisera på våra egna salonger Beauty & Spa Centre. När du kommit så långt i utbildningen att du kan behandlingsrutiner för de grundläggande behandlingarna startar den första praktikperioden som sker i skolans elevsalong i Solna, Beauty & Spa. Under handledarens uppsikt tar du emot kunder i en miljö likt en riktig salong. Praktiken är en viktig lärorik tid då du får möjlighet att utveckla behandlingsvana, kundservice och ansvarsfullt yrkesutövande. Den andra praktikperioden gör du i skolans elevsalong i Beauty & Spa i MOOD-gallerian som ligger i City. Salongen har en påkostad miljö och ligger i en kommersiell galleria. Du kommer här ännu närmare det verkliga arbetslivet och kommer möta en stor kundgenomströmning.

Du får på ett naturlig vis utveckla god säljteknik och kommunikation med kunder. Dina kunskaper kommer mogna och du kommer ha viktiga rutiner och erfarenhet med dig och vara väl förberedd för det kommande arbetslivet när det gäller tempo, behandlingstider i en yrkesmässig miljö. Praktiksalongernas öppettider är mellan 10–18, vilket betyder att från den andra terminen är skoltiden två dagar per vecka är mellan 10–18. Den tredje praktikperioden, LIA görs under sista delen av utbildningen. LIA görs utanför skolan på en egen vald praktikplats inom branschen. Under LIA-perioden får du möjlighet att knyta kontakt med arbetslivet och många av våra studerande erbjuds arbete efter examen.

FAQ

Ansökan stänger ca två månader innan respektive kursstart.

Nej, vi har inte tillgång till det. Du måste därför skicka med ditt gymnasiebetyg i din ansökan. 

Ja, du kan komplettera med bilagor så länge ansökan är öppen.

Ja, du måste ladda upp betyg och de handlingar som efterfrågas för respektive utbildning.

20 st.

För att ansöka till våra utbildningar måste du ha fyllt 18 år. Däremot har vi ingen åldersgräns uppåt, eftersom arbetet som hudterapeut passar mycket väl för den som är lite mer mogen och söker efter en ny karriär.

Nej, alla utbildningar är på plats på heltid.

Ja, alla våra YH-utbildningar är CSN-berättigade.

Vår massage- och hudterapeututbildning i Stockholm kostar ingenting. 

Våra YH-utbildningar har ingen avgift.

Nej, du kan bara ansöka digitalt via antagning.se

Om du saknar behörigheten Massage 1, som gäller för vår utbildning Hud-och massage, så erbjuder vi en preparandkurs i varje ansökningsomgång.

När det gäller övriga behörigheter så råder vi i första hand att du vänder dig till Komvux eller Hermods.

Om du har utländska gymnasiebetyg, och det landet där det är utfärdat i ger behörighet till högre studier, ger detta grundläggande behörighet.  Du behöver komplettera med betyg i svenska och eventuellt engelska.

Innan du söker en utbildning behöver du dina utländska betyg från gymnasium/högskola behöver behöver du få betygen bedömda att de motsvarar de svenska kraven. För att få utländska betyg bedömda vänder du dig till uhr.se

Om du blir antagen till utbildning behöver du tacka ja eller nej till din plats. Vi har många sökande så meddela besked så snart som möjligt. Det är viktigt att lämna besked även om du inte vill ha platsen då vi har reserver som vi vill erbjuda platsen.

Kostnader för kurslitteratur kan tillkomma. Övrigt studiematerial ingår i utbildningen.

Utbildningen är på heltid och du är i skolan mellan kl 8:30-16:30. Från den andra terminen är du på praktik två till tre dagar i veckan och då är skoltiden mellan kl 11-19. Övriga dagar 8:30-16:30.

Viss del av den teoretiska utbildningen studerar du hemifrån  i skolans webbaserade lärplattform.

Ja, sex veckor på sommaren och två veckor under julen.

Mer än 90 % får arbete efter examen.

Man får teoretiska kunskaper på IPL och laser.

jA, DET INGÅR I utbildning.

Utbildningen bygger på att man gör och övar behandlingsmetoder på varandra. Under utbildningstiden kan du inte ha lösfransar, lösnaglar eller göra fillers, eller botox.

Svenska terapeuter är eftefrrågade utomlands och CIDESCO-diplomet kommer vara till stor hjälp då det är känt i stora delar av världen.

Hudterapeuter får inte injicera, men du kommer få  insikter om det.

Intresserad?

Redo att bredda vingarna och välja din egen yrkesframtid? Ansök till våra utbildningar snabbt och enkelt här på hemsidan!

Svårt att få ihop finanser till studierna?

Våra privata utbildningar leder till arbete. Dessutom får du det värdefulla och prestigefyllda CEDISCO-diplomet som också kommer underlätta yrkesresan efter avslutade studier. Har du frågor om utbildningarna? Kolla igenom vår FAQ:

CSN Logo | YHHS

Vi samarbetar med Human Finans, en långivare som fokuserar på att hjälpa just personer som vill utbilda sig inom skönhet och hälsa. Via dem kan du ta ett studielån med bra villkor.

Det enda som tillkommer är en avgift för CIDESCO examen.

Du behöver ha behörighet från gymnasiet eller kommunal vuxenutbildning samt minst ha betyget godkänt (E) i svenska, engelska och naturkunskap.

Hudterapeut och Spaterapeut Traner | YHHS

Hudterapeut och SPA-terapeut 60 veckor Kostnadsfri

Kostnadsfri och CSN-berättigad.
Kursstarter: Aug 2024, Jan 2025, Aug 2025

 • 20 platser
 • Aug 2024 , jan 2025

Andra kurser som kanske intresserar dig

Hos oss kan du läsa våra yrkesförberedande kurser för att bli hud- och massageterapeut och hud- och spaterapeut. Bägge av dessa är csn-berättigade och du kan enkelt få studiestöd för att utbilda dig inom dessa.

Massageutbildning på distans
Du som är intresserad av att läsa vår massageutbildning men som kanske har ett arbete vid sidan av eller som inte har möjlighet att komma in till skolans lokaler, kan eventuellt studera på distans. Många delar av kursplanen är praktiska moment. För dessa måste elever kunna vara på plats för att använda skolans salonger och utrustning. Kontakta oss så ser vi hur vi kan ta fram en plan som fungerar för dig.

Öppet hus hos YHHS?

Välkommen på Öppet Hus
– Vi informerar om våra utbildningar
– Visar runt i skolans lokaler
– Möjlighet att träffa studerande

Frågor om utbildningar?