Hudterapeut och Spaterapeut Göteborg

I vår spa och hudterapeututbildning i Göteborg studerar du både till spaterapeut och hudterapeut. Utbildningen kan ge dig två prestigefyllt CIDESCO-diplom, både i hudvård och spa. Ansök till YHHS hud- och spaterapeututbildning i Göteborg redan idag!

Hud- och spaterapeut

Efterfrågan på spaterapeuter med en utbildning som hudterapeut i grunden är enormt stor idag. Sedan vi på Yrkeshögskolan för hudvård och spa i Göteborg började kombinera utbildningen med både hudterapeut och spaterapeut kan våra studerande efter avslutade studier omgående få bra jobb.

Många väljer att öppna egen salong efter examen. Om du gillar att arbeta med skönhetbehandlingars och vill ge människor mer lyx i vardagen, är vår hud och spaterapeut utbildning perfekt.

Förutom att du får yrkeshögskoleexamen så får du möjlighet till avlägga internationell examen (CIDESCO) via vår hud- och spaterapeututbildning i Göteborg. Du kan också direkt efter examen bli auktoriserad hudterapeut genom Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation SHR. Kraven för dessa certifieringar är skilda från Yrkeshögskoleexamen

Kvinna blir masserad | YHHS Utbildning till hudterapeut och spaterpeut

YH-utbildning

 • 20 platser
 • 23 September 2024

Behörighet
Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier, gymnasieexamen eller motsvarande + särskilda behörigheter

Särskilda behörighet:

 • Svenska 2
 • Naturkunskap 2

Kursplan – det här kommer du lära dig

Anatomi och fysiologi för hudterapeuter, 20p

Anatomi och fysiologi för hudterapeuter, 20p

Kursen ger kunskaper om människokroppens anatomi och fysiologi anpassat till hud- och kroppsvårdens yrkesområde. Kursen ger kunskap i hygien och mikrobiologi i relation till hudvårdsyrket. Kursen ger kunskap i näringsfysiologi och betydelsen av hur rätt kost och andra faktorer påverkar hälsan.

Avancerad hudvård, 20p

Avancerad hudvård, 20p

Kursen ger förutsättningra till att självständigt kunna planera och genomföra avancerad hudvårdsbehandling och utföra hudanalys med fördjupad kunskap om olika hudtyper. Med fördjupade kunskaper kunna redogöra för olika terapier med aktuella produkter och apparatur som används inom den avancerade hudvårdens arbetsområde. Kunna redogöra för risker och säkerhetsaspekter vid användandet av apparatur i samband med behandlingar. Kunna uppmärksamma eventuella sjukdomar och kunna hänvisa dessa till rätt vårdform. Kunna utförligt dokumentera behandlingar. Kunna ge individuellt anpassade råd för hembehandling. Behandlingar som ingår är Lash & Browlift, Mikroneedling, RF, Mesoterapi, Mikrodermabrasion, IPL/Laser, Kemiska peels och mycket mer.

Dermatologi, 10p

Dermatologi, 10p

Kursen skall ge kunskap i dermatologi och anomalier i huden relaterat till hudterapeutens yrkesroll. Kursen ger kunskaper om UV-ljusets inverkan på människan. Kursen ger insyn om plastikkirurgi och hudsjukvårdens ansvarsomåde.

Entreprenörskap, 10p

Entreprenörskap, 10p

Kursen ger kunskap om grundläggande ekonomiska begrepp. Kursen ger kunskap om att starta och driva eget företag. Kursen ger kunskap om metoder för försäljningsteknik och betydelsen av kommunikation, personlig service och kundrelationer.

Examensarbete, 10p

Examensarbete, 10p

Kursen ger den studerande kunskap om själv kunna göra ett examensarbete med fallstudier inom hudvårdens område. Kursen ska utveckla den studerandes förmåga till samarbete problemlösning och kritiska bedömning av fakta.

Elektroterapi, 25p

Elektroterapi, 25p

Kursen ger grundläggande kunskaper om fysikaliska begrepp och terapier med apparaturbehandlingar för ansikte och kropp. Kurser ger förutsättningar att självständigt och effektivt utföra apparaturbehandlingar med olika typer av maskiner.

Hudvård, 40p

Hudvård, 40p

Kursen ger grundläggande kunskap om hudtyper, ansiktsmassage, hudvårdsprodukter, samt frans-och brynfärgning, olika hudtyper och hudtillstånd, journaldokumentation och råd för hembehandling. Kursen ger kunskap om rätt utrustning, material, hygien och säkerhet samt vikten av att arbeta ergonomiskt. Kursen ger förutsättningar att självständigt utföra hudvårdsbehandling med variation och användande och utförliga råd för hembehandling.

Hårborttagning, 20p

Hårborttagning, 20p

Kursen ger kunskap om olika temporära och permanenta metoder för hårborttagning och alternativ till hårborttagning. Kursen ger förutsättningar att utföra hårborttagning med olika former av vax, samt Sugaring och utföra elektrisk epilation. Samt insikter om borttagandet av ofarliga hudanomalier. Kursen ger kunskap om hårets anatomi samt fysiologiska orsaker till oönskad hårväxt.

Kemi och fysik, 10p

Kemi och fysik, 10p

Kursen ger kunskap om för hudvården viktiga kemiska och fysikaliska begrepp. Förutsättningar för att kunna redogöra för risker och säkerhetsaspekter vid användandet av ljus, värme och elektricitet i samband med behandlingar. Samt kunna redogöra för egenskaper hos energi med avseende på mekanik, ljud, ljus, värme, strålning och elektricitet. Kurs ger kunskap för de grundläggande principerna inom fysik och inse värdet i tillämpning av elektriska behandlingar inom hudvården.

Kroppsmassage, 20p

Kroppsmassage, 20p

Kursen ger kunskap om kroppsvård och faktorer som påverkar hälsan och förmåga att utföra klassisk massage och hudrengöring av rygg och skuldror. Kursen ger kunskap om människans fysiologiska, psykologiska behov och förutsättningar att kunna utföra klassisk kroppsmassage samt maskinell massage. Kursen ger kunskap om muskler och olika muskelproblem och insikter i att kunna uppmärksamma eventuella skador och sjukdomar och kunna hänvisa dessa till rätt vårdform.

Lärande i arbete, 15p

Lärande i arbete, 15p

Kursen ger kunskap om arbetslivet för hud- och massageterapeuten. Kursen förbereder den studerande på hur arbetet inom hudvårdens olika arbetsområden när det gäller behandlingar, kundrelationer, rutiner samt miljö- och kvalitetstänkande i arbetslivet och i samhället. Kursen utförs på företag utanför skolan och ger möjlighet att knyta kontakt med arbetslivet.

Makeup, 5p

Makeup, 5p

Kursen ger kunskaper om att kunna utföra makeup för olika kunder och tillfällen. Kunna göra färg- och formval utifrån kund och kunna utföra grundläggande korrigeringar. Samt kunna redogöra för olika produkter och dess effekter, innehåll och användningsområde.

Manikyr och pedikyr, 20p

Manikyr och pedikyr, 20p

Kursen ger kunskap om att utföra manikyr och pedikyr med massage och lackning av naglar. Samt kunna med säkerhet använda och sköta utrustning och instrument från ett säkerhets- och hygieniskt perspektiv och kunna använda olika material, kosmetiska produkter.

Salongspraktik, 40p

Salongspraktik, 40p

Kursen ger den studerande möjlighet till delaktighet i sin egen kunskapsutveckling och förutsättningar att få behandlingsvana, utveckla god hantverksteknik, kundservice och ansvarsfullt yrkesutövande i en hållbar yrkesmässig miljö. Kursen ger möjlighet att utveckla god säljteknik och kommunikation med kunder, att utveckla självständigt arbete och samarbete i grupp. Kursen ger förutsättningar att få kunskap om hudterapeutyrkets etiska och moraliska riktlinjer.

Spa, 35p

Spa, 35p

Kursen ger kunskap om kroppstyper, spabehandlingar, kroppspeelingar, inpackningar, österländska terapier och hydroterapier samt kroppsprodukter och dess verkan. Kursen ger kunskap om historik, terminologin och filosofin inom spa. Kursen ger förutsättningar till att motsvara de krav som gäller för internationell examen för spa.

Redo för nya utmaningar?

En bra utbildning  är grunden för nya yrkesdrömmar. Genom att studera till hud- och spaterapeut hos oss på Yrkeshögskolan för hudvård och spa i Göteborg får du möjlighet att få CIDESCO-diplom och du kommer vara redo för arbetslivet direkt efter examen. Lyssna på vad tidigare elever på vår hudterapeututbildning i Göteborg har att säga om YHHS.

Linnea Wagnas tog examen i juni 2013 | YHHS
Rebecca Kyrk Berattar Om Utbildningen pa YHHS

Några ord från branschen och tidigare studerande

Vad säger våra studenter

Kunskap är makt och efter att ha besökt flera andra skolor och näst intill ’’intervjuat erfarna Hudterapeuter så var YHHS ett självklart val. Praktiken och spa utbildningen kändes unik för skolan
Kayo Shekoni
Tidigare studerande
Att jag aktivt väljer att anställa tidigare elever från YHHS är på grund av den höga kvalitetén på den teoretiska och praktiska delen. Jag vet att kunskapen finns inarbetad från grunden och då blir vidareutbildningarna lättare
Therese Mathisen
Spa By Us
Utbildningen höll ett högt tempo och är omfattande vilket jag uppskattade. Mycket självstudier och eget driv krävs för att kunna tillgodo göra sig all viktig information man får.
Annica Forsgren
Skincity och tidigare elev
För mig är det en enorm kvalitetsstämpel när det står i deras CV att de gått denna skola och eftersom att jag aldrig blivit beskviken när jag anställt en hud/spaterapeut därifrån känner jag mig helt trygg
Claudia Lapanowska
Behandlingschef, Sturebadet

Från ansökan till antagning

Grundläggande behörighet

 • Du behöver uppvisa en gymnasieexamen eller motsvarande, som kan vara:
 • Gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
 • Ha en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven för gymnasieexamen
 • Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
 • Reell kompetens

Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen. Du kan ha förvärvat kunskaper från arbete, föreningsverksamhet eller från andra kurser och fått erfarenhet på annat sätt än formella vägar. Du kan då söka reell kompetens och vi gör en bedömning om du har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildning.

 • Kunskaper i svenska

Om du har ett annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska måste du ha de kunskaper i svenska som behövs för att du ska kunna klara av utbildningen. Sökande som läst sin gymnasiekompetens i Sverige har läst kurserna Svenska 1 (SVESVE01) eller Svenska som andraspråk 1 (SVASVA01) eller motsvarande i sin gymnasieutbildning.

Särskilda behörighetskrav

 • Svenska 2 eller svenska som andraspråk 2
 • Naturkunskap 2*

*Om du är undersköterska, sjuksköterska eller har läst medicin 1+2, eller kemi+fysik+biologi eller annat motsvarande fyller du kraven för Naturkunskap 2.

Ansökan sker via portalen yh-antagning.se

 • Respektive utbildning har sin egen ansökan, klicka på den kursstart du vill söka så kommer du till ansökningssidan. Ansökningsinstruktioner ges i respektive utbildnings ansökan på yh-antagning.se.
 • Ansökan till respektive kursstart stänger ca två månader före kursstart. Ev. ansökningar som kommer in efter den ordinarie stängningen behandlas som sena ger och hanteras efter i ansökningarna under ordinarie period. Vid sen ansökan antas sökande i mån av plats.
 • Kommunikationen mellan dig och skolan sker i första hand via yh-antagning.se. Var därför noga med att ha rätt kontaktuppgifter

Har kan du se en film om hur yh-antagning.se fungerar

Öppet Hus

Du är välkommen att besöka skolan när vi har öppet hud. Vi informerar om våra utbildningar, visar runt i skolans lokaler och du får möjlighet att träffa studerande som går på utbildningen.

KLICKA HÄR FÖR ATT SE NÄR VI HAR ÖPPET HUS

I de fall det blir fler behöriga sökande än det finns platser till någon av våra utbildningar sker urvalet med särskilt prov för att rangordna våra sökanden.

När din ansökan är behandlad och du är behörig får du automatisk en inbjudan om att anmäla dig till det särskilda provet. Du måste inte delta vid särskilt prov men det minskar dina chanser att antas till utbildningen om du inte deltar.

Det särskilda provet består av tre delar. En muntlig en, en praktisk och en teoretisk. Du behöver inte förbereda dig inför provet, du kommer få instruktioner den dag provet genomförs.

Besked om antagning meddelas lämnas ca två månader innan kursstart. När det särskilda provet genomförts. Du får då ett meddelande om detta på yh-antagning.se. Du behöver logga in på yh-antaging.se för att tacka ja eller nej till din erbjudna plats. Om inget svar ges inom en vecka kommer platsen erbjudas de som är placerade på reservlistan.

När du har tackat ja till erbjuden plats kommer du får mer information inför utbildningens start senast sex veckor före kursstart.

Om du av någon anledning inte kan påbörja den utbildningsplats du tackat ja till är vi tacksamma om du så snart som möjligt meddelar oss om detta via YH- antagning eller via mejl. På så sätt kan vi erbjuda platsen till personer på reservlistan.

Ansökan
Ansök till någon av våra utbildningar och ha en ny karriär inom två år!

Student och tränare på YHHS

Praktikplanen

Praktiken hos YHHS är något som de flesta studerande ser mycket fram emot. Större delen av praktiken i vår spa- och hudterapeututbildning i Göteborg kommer du praktisera på våra egna praktiksalonger. När du kommit så långt i utbildningen att du kan behandlingsrutiner för de grundläggande behandlingarna startar den första praktikperioden som sker i skolans praktiksalong. Under handledarens uppsikt tar du emot kunder i en miljö likt en riktig salong. Praktiken är en viktig lärorik tid då du får möjlighet att utveckla behandlingsvana, kundservice och ansvarsfullt yrkesutövande. 

Via vår spaterapeut och hudvårdsutbildning i Göteborg får du på ett naturlig vis utveckla god säljteknik och kommunikation med kunder. Dina kunskaper kommer mogna och du kommer ha viktiga rutiner och erfarenhet med dig och vara väl förberedd för det kommande arbetslivet när det gäller tempo, behandlingstider i en yrkesmässig miljö. Praktiksalongernas öppettider är mellan 10–18, vilket betyder att från den andra terminen är skoltiden två dagar per vecka är mellan 10–18. Den tredje praktikperioden, LIA görs under sista delen av våra spa- och huderapeututbildning i Göteborg. LIA görs utanför skolan på en egen vald praktikplats inom branschen. Under LIA-perioden får du möjlighet att knyta kontakt med arbetslivet och många av våra studerande erbjuds arbete efter examen.

FAQ

Ansökan stänger ca två månader innan respektive kursstart.

Nej, vi har inte tillgång till det. Du måste därför skicka med ditt gymnasiebetyg i din ansökan. 

Ja, du kan komplettera med bilagor så länge ansökan är öppen.

Ja, du måste ladda upp betyg och de handlingar som efterfrågas för respektive utbildning.

20 st.

För att ansöka till våra utbildningar måste du ha fyllt 18 år. Däremot har vi ingen åldersgräns uppåt, eftersom arbetet som hudterapeut passar mycket väl för den som är lite mer mogen och söker efter en ny karriär.

Nej, alla utbildningar är på plats på heltid.

Ja, alla våra spa- och hudterapeututbildningar i Göteborg har du rätt att söka studiemedel genom CSN.

Nej, du kan bara ansöka digitalt via antagning.se

Om du saknar behörigheten Massage 1, som gäller för vår utbildning Hud-och massage, så erbjuder vi en preparandkurs i varje ansökningsomgång.

När det gäller övriga behörigheter så råder vi i första hand att du vänder dig till Komvux eller Hermods.

Om du har utländska gymnasiebetyg, och det landet där det är utfärdat i ger behörighet till högre studier, ger detta grundläggande behörighet.  Du behöver komplettera med betyg i svenska och eventuellt engelska.

Innan du söker en utbildning behöver du dina utländska betyg från gymnasium/högskola behöver behöver du få betygen bedömda att de motsvarar de svenska kraven. För att få utländska betyg bedömda vänder du dig till uhr.se

Om du blir antagen till utbildning behöver du tacka ja eller nej till din plats. Vi har många sökande så meddela besked så snart som möjligt. Det är viktigt att lämna besked även om du inte vill ha platsen då vi har reserver som vi vill erbjuda platsen.

Kostnader för kurslitteratur kan tillkomma. Övrigt studiematerial ingår i utbildningen.

Utbildningen är på heltid och du är i skolan mellan kl 8:30-16:30. Från den andra terminen är du på praktik ca två till tre dagar i veckan och då är skoltiden mellan kl 11-19. Övriga dagar 8:30-16:30.

Viss del av den teoretiska utbildningen studerar du hemifrån  i skolans webbaserade lärplattform.

Ja, sex veckor på sommaren och två veckor under julen.

Mer än 90 % får arbete efter examen.

Man får teoretiska kunskaper på IPL och laser.

Ja, det ingår i utbildningen.

Utbildningen bygger på att man gör och övar behandlingsmetoder på varandra. Under utbildningstiden kan du inte ha lösfransar, lösnaglar eller göra fillers, eller botox.

Svenska terapeuter är eftefrrågade utomlands och CIDESCO-diplomet kommer vara till stor hjälp då det är känt i stora delar av världen.

Hudterapeuter får inte injicera, men du kommer få  insikter om det.

Intresserad?

Är du redo att följa ditt hjärta och gå en spaterapeut utbildning? Tveka inte – ansök idag!

Behöver du hjälp med finanser?

Det kan kännas knepigt att få ihop tillräckligt med finanser för att täcka en privat utbildning, men genom Human Finans har du möjlighet att ta ett studielån med bra villkor. Har du andra funderingar? Kolla in våra vanliga frågor och svar.

CSN Logo | YHHS

Hur lång är hud och spaterapeut utbildning?

Vi erbjuder även en massage utbildning.

Vår utbildning kostar 95 000 kronor, efter avslutade studier är du fullutbildad spaterapeut och hudterapeut.

Spabehandling på YHHS

Hudterapeut och Massageterapeut 60 veckor Kostnadsfri

Kostnadsfri och CSN-berättigad.
Kursstart 23 September 2024

 • 20 platser
 • 23 september 2024

Andra gillar även dessa kurser

Kom ihåg att du även kan utbilda dig till massör hos oss, genom vår massageutbildning. Kolla gärna in hud- och massageterapeut utbildningen om du är intresserad!

Hud och spaterapeut utbildning
I vår hud spaterapeut utbildning studerar du till två olika yrken i samma utbildning – hudterapeut och spaterapeut. Du läser 60 veckor fördelade på tre terminer och efter avslutade studier har alla elever möjlighet att få ett CIDESCO-diplom.

Vår hudvård och spaterapeut utbildning är väldigt populär, något som dels beror på att vi är den enda skolan i landet som har möjlighet att ge våra elever CIDESCO-diplom. Därtill har vi även lyckats få in två olika utbildningar i en och samma. Skolans lärare har själva erfarenhet från branschen och har givetvis flerårig utbildning samt god pedagogik. Därtill har våra lärare mästarbrev, vilket är den högsta utbildningsnivån en hudterapeut i Sverige kan uppnå. Har du fler frågor? Kontakta oss gärna så hjälper vi dig.

Öppet hus hos YHHS?

Välkommen på Öppet Hus
– Vi informerar om våra utbildningar
– Visar runt i skolans lokaler
– Möjlighet att träffa studerande

Frågor om utbildningar?